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Subject: Guidance on interpretation of the Directive 2014/32/EU (Measuring 

Directive) regarding taximeters – Your letter of 17 April 2020 

I refer to your letter of 17 April 2020 by which you ask the Commission services to 

answer some questions regarding Directive 2014/32/EU on measuring instruments (MID)  

as regards “taximeters” and in particular the scope and its Article 3. I also refer to the 

online discussion you had with the Commission services on 6 May. 

 In your letter, you also raise some issues which are outside the scope of MID. I note that 

our answer only concerns the general aspects that are relevant from the MID point of 

view and which, in our opinion, are sufficient to allow the Finnish authorities to progress 

with the drafting of their legislation, in accordance with their working program and 

timelines. 

However, this letter does not take any position as regards regulatory texts, which as you 

note, are currently under preparation in Finland, as the Commission services have not 

received any such concrete texts. 

Please note that the views expressed in this letter do not commit the European 

Commission and are not legally binding, since only the Court of Justice of the European 

Union can give an authoritative interpretation of EU law.  

Following this clarification, and after examination of the issues you raised, I would like 

to note the following: 

1. General provisions and scope of MID: 

Directive 2014/32/EU on measuring instruments (MID), based on Article 114 of the 

Treaty on the Functioning of the European Union (hereinafter TFEU), intends to 

harmonise the metrological performance requirements for the placing on the market 
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and/or the putting into use of measuring instruments covered by it and subject to legal 

metrological control. It intends therefore to ensure the free movement of measuring 

instruments subject to legal metrological control and to contribute to the establishment 

and functioning of the internal market.  

Article 2(1)
1
 of MID defines its scope, the measuring instruments to which the Directive 

applies.  According to Article 4(1), “measuring instrument” means any device or system 

with a measurement function that is covered by Article 2(1)”. 

In accordance with Article 6 of MID, measuring instruments covered by it must meet the 

essential requirements set out in Annex I and in the relevant instrument-specific Annex. 

According to Article 7(2) of MID (making available on the market and putting into use) 

“Member States shall take all appropriate measures to ensure that measuring 

instruments are made available on the market and/or put into use only if they satisfy the 

requirements of this Directive”. 

It results that measuring instruments falling under the scope of MID, as defined in its 

Article 2(1), including “taximeters”, have to comply with the Directive. In other words, 

only “taximeters” having undergone the required conformity assessment procedures and 

bearing the required CE and M markings may be made available on the market and/or be 

put into use. 

In this framework, as far as any of the devices referred to in point 2, page 3 of your letter, 

falls under the definition of “taximeter” as defined in Annex IX (MI-007) of MID, it has 

to comply with all MID requirements before it is allowed to be legally placed on the 

market and/or put into use [as in point a) of the examples you refer to]. 

In accordance with Article 7(2) and Chapter 5 of MID, and under their market 

surveillance obligations, Member States have to take all appropriate measures to ensure 

that “taximeters” made available on the market and/or put into use, satisfy the MID 

requirements and if not, take the necessary measures to ensure effective implementation.  

Furthermore, Regulation (EC) No 765/2008 setting out the requirements for accreditation 

and market surveillance relating to the marketing of products introduced detailed 

common provisions on the obligations of Member States to ensure the implementation 

and enforcement of Union harmonisation legislation, which includes, amongst others, the 

introduction of a Union market surveillance framework, so as to ensure that only 

products complying with the legal requirements are placed on the market. In case a 

Member State, following the investigation of a complaint or under the general sample 

testing of the characteristics of a product, finds out that a specific product does not 

comply with the applicable Union legislation, it must take the necessary measures to 

withdraw or restrict the making available on the market of that product and initiate the 

procedure provided for in the Union legislation at stake [Article 42(4) of MID and, if 

appropriate, Article 22 of Regulation (EC) No 765/2008]. 

                                                 
1
  Article 2(1) (scope) of MID stipulates the following: “This Directive applies to the measuring instruments defined in the 

instrument-specific Annexes III to XII (hereinafter “Instrument-specific Annexes) concerning water meters (MI-001), gas meters 

and volume conversion devices (MI-002), active electrical energy meters (MI-003), thermal energy meters (MI-004), measuring 
systems for continuous and dynamic measurement of quantities of liquids other than water (MI-005), automatic weighing 

instruments (MI-006), taximeters (MI-007), material measures (MI-008), dimensional measuring instruments (MI-009) and 

exhaust gas analysers (MI-010)”. 
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Other devices and systems with a measuring function, not covered by the scope of MID 

as above defined, are not subject to its requirements. Such products might possibly be 

subject to other legislation, without prejudice to MID and other existing EU legislation.  

However, the extent of the MID scope might not be sufficiently obvious in all cases as 

regards specific products. In case  of possible doubts on whether a specific type of 

device/system with a measuring function is covered by the MID scope (interpreted on the 

basis of its wording and in the light of the state of art), should be resolved, on a case-by-

case examination and following a detailed technical and legal examination in a different 

context and time frame.  

2. Article 3 of MID - Optionality: 

The principle of optionality (an MID specificity), allows Member States to decide 

whether or not to prescribe the use of measuring instruments covered by the Directive. 

The prescription of the use of the measuring instruments covered by MID, should 

however be regarded as the “general rule”. 

In particular, Article 3 of MID stipulates the following: 

1. “Member States may prescribe the use of measuring instruments for measuring 

tasks, where they consider it justified for reasons of public interest, public health, 

public safety, public order, protection of the environment, protection of 

consumers, levying of taxes and duties and fair trading. 

2. Where Member States do not prescribe such a use, they shall communicate the 

reasons therefor to the Commission and the other Member States”. 

Further-on, recital 9 clarifies that “Member states should as a general rule prescribe 

legal metrological control. Where legal metrological control is prescribed, only 

measuring instruments complying with common performance requirements should be 

used”. 

According to Article 4(3), “legal metrological control” means the control of the 

measurement tasks intended for the field of application of a measuring instrument, for 

reasons of public interest, public health, safety, public order, protection of the 

environment, levying of taxes and duties, protection of the consumers and fair trading”.  

It results from the above, that: 

 Member States should, as a “general rule” prescribe legal metrological control 

for the reasons of public interest, as referred to in MID and determined by them, 

in order to ensure the free movement of measuring instruments and the effective 

and correct implementation of MID. 

 The regulated use of measuring instruments covered MID, as determined by the 

prescribed legal metrological control, results to the obligation of the Member 

State concerned to allow the making available on the market and/or the putting 

into use only of measuring instruments complying with the MID for the 

measurement tasks performed by those instruments. 

 Member States must not allow the use of other non-compliant MID measuring 

instruments, nor issue national provisions regulating measuring instruments 
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covered by the scope of MID, which has to be interpreted in the light of the state 

of the art and the technical development in the measurements technology. 

 The same reasoning applies with regard to “taximeters” in the meaning of MID, 

i.e. with regard to devices falling under the definition of “taximeters”, interpreted 

on the basis of its wording and in the light of the state of the art and the important 

technological developments in this field. 

However, MID, being a product-harmonisation Directive based on Article 114 of the 

TFEU, does not affect the policies relating to the “reasons of public interest” justifying 

the legal metrological control and which are referred to in its Article 3(1): “public health, 

public safety, public order, protection of the environment, protection of consumers, 

levying of taxes and duties and fair trading”. MID covers only the instrument itself 

(metrological requirements). 

 Therefore, the prescription by a Member State of the use of “taximeters” for measuring 

tasks relating to their nature and intrinsic characteristic (namely measurement of 

duration, calculation of distance and subsequent calculation of the fare to be paid) for 

reasons relating e.g. to “consumer protection” and “levying of taxes”, means that when a 

“taximeter” is used, it has to comply with MID; not any non-compliant “taximeters” shall 

be made available on the market and/or put into use. Such a prescription of the use of a 

“taximeter” does not affect the possibility by that Member State to allow, for reasons e.g. 

relating to the organisation of its taxation policy, and in accordance with the provisions 

of the TFEU, the use of other devices/systems, as it is the case new available electronic 

technologies allowing to store reliable data by other technical means and which are not 

“taximeters”. Such devices/systems must be clearly outside the definition and the 

characteristics of “taximeters” as provided for in Annex IX (MI-007) to MID and 

interpreted in the light of the state of the art. However, as above mentioned, the 

qualification on whether a specific device/system is outside the scope of MID cannot be 

resolved by this letter. 

It results, that on the basis of the currently available information, the Commission 

services cannot identify, at this stage, a possible infringement of section 25 of the 

Vehicles Act as amended by Act 321/2017
2
. In order however, to ensure clarity in the 

legal text, it would be advisable to make explicit reference in the text that the 

“taximeters” have to be compliant with MID. Furthermore, the possible regulation of 

such “other” devices, is an issue that is not covered by MID, as those “devices” are not 

outside its scope. It is however necessary to ensure that the implementation of such a 

provision would not result to indirect incorrect implementation of MID and that a clear 

distinction between the scope of MID with the use of “taximeters” and the “other” 

devices/applications should be guaranteed in all cases and for the different other types of 

devices. Such questions will need to be examined by all Commission services concerned, 

concretely, in case, of new draft national provisions affecting such issues. 

  

                                                 
2
  On the basis of the information in your letter of 17 April 2020, the current wording of secion 25 of the 

Vehicles Act stipulates the following: “If the price of the journey is based on measuring the distance 

or time, a vehicle used for transport requiring a licence shall have a taximeter, or some other device 

or system with which a similar level of measurement accuracy and standard of data protection can be 

achieved shall be used to determine the price”. 
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3. “Taximeters”: 

“Taximeters”, as defined in the instrument-specific Annex IX (MI-007), are one of the 

categories of measuring instruments covered by it. 

MID instrument-specific, Annex IX (MI-007) defines a “taximeter» as follows: 

 «a device that works together with a signal generator(1) to make a measuring 

instrument. 

 This device measures duration, calculates distance on the basis of a signal 

delivered by the distance signal generator. 

 Additionally, it calculates and displays the fare to be paid for a trip on the basis 

of the calculated distance and/or the measured duration of the trip”.  

 It is explicitly clarified in the footnote to the definition that “(1) The distance 

signal generator is outside the scope of this Directive”. 

 The fare is defined as “the total amount of money due for a trip based on a fixed 

initial hire fee and/or the length and/or the duration of the trip”. 

MID Annex IX (MI-007) provides for specific design requirements in order to guarantee 

that the taximeter is “designed to calculate the distance and to measure the duration of a 

trip” and also “to calculate and display the fare” (points 1 and 2 of that Annex). It is 

further required that a taximeter shall be able to supply the following data through an 

appropriate secured interface(s): “general information: constant of the distance signal 

generator”. Additionally, “national legislation may require certain devices to be 

connected to the interface(s) of a taximeter...” (point 4). “If relevant, it shall be possible 

to adjust a taximeter for the constant of the distance signal generator to which it is to be 

connected and to secure the adjustment” (point 5). 

Annex IX (MI-007) of MID provides also the following: 

 “The conditions for the compatibility between the taximeter and the distance 

signal generator shall be specified by the manufacturer of the taximeter” (point 

10)”. 

 “If the properties of the taxi are important for the correctness of the taximeter, 

the taximeter shall provide means to secure the connection of the taximeter to the 

taxi in which it is installed” (point 17). 

 “For the purpose of testing after installation, the taximeter shall be equipped with 

the possibility to test separately the accuracy of time and distance measurement 

and the accuracy of the calculation” (point 18). 

 “A taximeter and its installation instructions specified by the manufacturer shall 

be such that, if installed according to the manufacturer’s instructions, fraudulent 

alterations of the measurement signal presenting the distance travelled are 

sufficiently excluded” (point 19). 

Although MID (New Approach Directive) is drafted in such a way so as to allow 

technological progress and not to obstruct the constant evolution in measurement 

technology, being a product-related Directive, its scope is determined by the allowed 

limits in the definition of the measuring instruments involved, i.e. “taximeters”, 

interpreted in accordance with the state of art. 
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Although the classification of a specific device as a “taximeter” in the meaning of MID 

has to be considered on a case-by-case basis, on the basis of its design and 

characteristics, the wording of MID allows for some general observations.  

It results from Annex IX (MI-007) of MID, the definition and the technical requirements, 

that “taximeters” in the meaning of MID are devices permanently installed in the vehicle, 

which work with a distance signal generator (which is not subject to MID) and which 

devices perform the measuring tasks of measuring distance, calculating duration and also 

calculating and displaying the fare to be paid for the “trip”. 

In this framework, and without taking position with regard to specific devices and 

systems on the market, mobile devices (as smartphones) via the internet platforms, 

without any connection to the taxi/vehicle, would not in principle, be considered as 

“taximeters” in the meaning of MID, as those devices have no connection with the 

taxi/vehicle and although they provide a measurement of time and distance, do not 

correspond to the other technical characteristics required by MID, e.g. to calculate the 

fare and display it at any moment during the trip (fare based on measurement data 

produced by the meter).  This would include phone applications based on 

internet/satellite and used also in order to measure time and distance, as iOS and 

Android-based applications downloaded in the Apple and Google app stores to phones 

and tablet computers. Such devices, to the extent that they cannot be considered as 

“taximeters”, are outside the scope of MID. 

4. Notion of “taxi” and other aspects: 

In your letter, you raise a series of questions as regards aspects that are outside the MID 

scope.  

As above explained, MID, being a product-related Directive, does not cover any aspects 

relating to the organisation, the conditions and the requirements for access to “taxi” and 

other “passenger transport services” activities, neither to any competition aspects that 

could affect the access to such activities and professions. Further-on, aspects relating to 

the professional qualifications and the equipment requirements for vehicles used for 

passenger-transport service are outside the scope of MID. Whether a “taxi” or “private-

hire-vehicle” service is used and how such services may possibly be regulated by 

Member Stares, is an issue outside MID. This includes issues such as price levels, 

vehicle safety and insurance requirements, minimum quality standards for service, 

taxation aspects etc. 

It results that the organisation of the “passenger-transport services” and the requirement 

for the use of a “taximeter” or of “another” device/system not being a “taximeter” is not 

an issue covered by MID.  

5. Conclusion: 

We hope that the above preliminary observations, which do not commit the Commission 

and might be modified on the basis of further analysis and new elements of information,  

provide sufficient first answers to the issues you raised, allowing thus the Finnish 
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authorities to progress on the orientations to follow for amending their legislation or 

elaborating new.  

As above mentioned, the Commission services will be in a position to provide concrete 

observations on envisaged national technical regulations, in the framework of the 

dialogue and the procedures established under Directive  (EU) 2015/1535 of 9 September 

2015 laying down a procedure for the provision of information in the field of technical 

regulations and of rules on Information Society services, under which any formal draft 

has to be notified.  

My colleagues and I are at your disposal should you need further clarifications. 

Yours sincerely, 

(e-signed) 

Stefano SORO 

Electronically signed on 09/06/2020 17:51 (UTC+02) in accordance with article 4.2 (Validity of electronic documents) of Commission Decision 2004/563
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